beta(R)evolucija: copy-paste je prošlost!

beta(R)evolucija: copy-paste je prošlost!

Svi koji se bave organizacijama – bez obzira na ulogu i razinu, eksterno ili interno – govore o digitalnoj transformaciji, pa tu niti ja nisam nikakva iznimka. Neki na temu gledaju isključivo s tehnološke strane, neki se osjećaju kao žrtve promjene koje ih okružuju (npr. zaposlenici), neki digitalnu transformaciju vide kao priliku, a neki ju smatraju bez veze i nastavljaju po principu ”business as usual”.

U ovom tekstu želim vas potaknuti na razmišljanje o kompleksnosti kao činjenici i odrednici današnjice i digitalne transformacije. No, tu je prvo potrebno razgraničiti pojam kompleksnosti i kompliciranosti. Naime, ako je nešto komplicirano onda to možemo rastaviti u pojedinačne djelove i opet sastaviti, pri čemu je potrebno jako dobro čitati i naučiti upute, jer je kompliciranost posljedica nedovoljnog znanja i/ili poznavanja teme. Za razliku od kompliciranog u kompleksnom okruženju imamo dodatnu dimenziju – dimenziju iznenađenja i dinamike – i u tom slučaju cjelina nije jednaka njezinim pojedinačnim dijelovima.

Upravo zato u kompleksnom svijetu nema copy-paste rješenja i teško možemo planirati, no možemo se dobro pripremiti.

Stoga ne čudi kako danas sve više govorimo o važnosti mindset-a tj. stava čovjeka, o važnosti kreativnosti koja vodi do inovativnosti i o nužnosti novih načina suradnje unutar i izvan organizacije, jer kompleksnost ne možemo reducirati već ju samo prihvatiti i s njom se suočiti.

Krajem lipnja moje partnerice Sanja Petek Mujačić, Dijana Vetturelli i ja, bili smo na multidisciplinarnom poslovnom festivalu "Fifteen seconds" u Grazu koji se bavi različitim temama od novih tehnologija kao proširene stvarnosti do pitanja formiranja organizacija budućnosti i definiranja uloge čovjeka kao lidera i centra digitalne transformacije.

Iz svakog predavanja i radionice vrlo je jasno izašla poruka kako novo vrijeme nije nešto što dolazi već je tu – sada i ovdje. Danas više ne postoje zlatna pravila za uspjeh, ali uz pravi mindset današnje vrijeme nudi more mogućnosti.

Zbog gore navedenog ne bih vas vodio kroz 5 ili 7 lekcija koje smo naučili (kako se inače preporuča pisati blog 😉 ) nego ću vam postaviti pitanja koji su mi se nametnula slušajući neke od najkreativnijih umova današnjice.

  1. Jesam li dovoljno znatiželjan i hrabar da istražim svoju svrhu? (Thiemo Gillissen i Stefan Stücklschweiger, Fifteen Seconds)

  2. Kako izgleda moj plan B? Što je najgore što mi se može dogoditi u slučaju neuspjeha? (Heather Mills, VBites)

  3. Jesam li stvarno spreman mijenjati se u vrijeme digitalne transformacije ili se samo nadam najboljem? (Sergio Rodriguez, El Mundo)

  4. Do kuda ide moja komforna zona i jesam li spreman raditi u nekomfornoj zoni? (nekomforna zona je tamo gdje nove vrijednosti nastaju) (Mark Harrison, The T1 Agency)

  5. Uzimam li si dovoljno vremena za istraživanje svoje unutarnje kreativnosti i imam li dovoljno povjerenja u sebe da ju eksploatiram? (Matthew Banks, Fr. Vice president Oracle)

  6. Dajem li svojim kolegama dovoljno slobode i povjerenja kako bi mogli eksperimentirati i iz tog procesa naučiti nešto novo? (Pascal Dulex, Freitag)

  7. Kada sam izgubio svoju kreativnost, što sam dobio za uzvrat i što mogu napraviti da ju opet vratim? (Ellen Petry Leanse, Stanford University)

Svjestan sam kako su sva ta pitanja vrlo teška za odgovoriti i kako nemaju jednoznačan odgovor, no ipak bih volio da si uzmete vremena i prostor za razmišljanje. Uz nadu da će vam odgovori koje ćete naći u sebi otvoriti nove horizonte i doprinijeti uspjehu vaše organizacije, na kraju ću ipak dati jedan zaključak i ponoviti kako digitalna transformacija nije transformacija tehnologija nego transformacija čovjeka i njegove uloge u organizaciji i društvu.

———

Tekst je prvi puta objavljen na web portalu "Poslovni Puls" 05.07.2018.

Koja je tvoja motivacija?

Koja je tvoja motivacija?

Korporativna kultura - pokretač rasta

Korporativna kultura - pokretač rasta