Smisao vs Svrha

Smisao vs Svrha

Danas je moderno pričati o svrsi odnosno ‘purpose’. Pitanje zašto (why?) ušlo je u svaku poru našeg društva.

Mnogi si danas postavljaju pitanje zbog čega se ujutro bude i ustaju. U organizacijama situacija nije ništa drugačija - na sastancima sve učestalije čujem pitanje ‘što je naša svrha?’ Uvažio se stav da ukoliko ju ne definiramo nitko neće kupiti naš proizvod, i nitko za nas više neće htjeti raditi.

Je li to stvarno tako?

Problem sa svrhom je što je teško raditi s nečim toliko apstraktnim. To ne znači da sam apriori protiv definiranja svrhe, no za rješavanje poslovnih izazova bolje je postaviti pitanje: Je li potraga za svrhom u ovom trenutku ima smisla za stvaranje nove vrijednosti za našeg kupca? Hoće li potraga za svrhom u ovom trenutka zadovoljiti našeg klijenta i kupca ili je to samo isprika jer se ne usudimo uvesti nužne promjene ili ukazati na stvari koje su štetne za organizaciju, ali se rade po defaultu i nitko ih ne propitkuje.

Kao na primjer: Ima li smisla jednom godišnje ocjenjivati naše ljude? Ili bi bilo bolje uvesti transparentne procese koji omogućavaju povratnu informaciju o učinku aktivnosti, tima...? Ima li smisla ljude slati na školovanje kao npr. Design thinking, Storytelling or whatever ako ti isti zaposlenici zbog postojećih procesa u organizaciji u kojoj rade nikad neće biti u mogućnosti upotrijebiti stečeno znanje? Ima li smisla uvoditi agilne timove u piramidalnu organizacijsku strukturu koja počiva na ‘command&control’ sustavu, funkcionalnoj podjeli i u kojoj od strane uprave ne postoji volja da se pokrene organizacijska transformacija?

Teško je stečeno znanje i obrasce mjenjati, govorim iz iskustva, ali bitno je nikada ne prestati s propitkivanjem.

Zato sam za sebe osobno odlučio kako ću u 2020. još češće propitikivati je li ono što radim uistinu stvara vrijednost za našeg klijenta, što uključuje ulaziti u kritični konstruktivni razgovor s klijentima, i dalje biti beskompromisan i ne davati im lažna obećanja ili prodavati alate i/ili metode koji u ovom trenutku nemaju smisla u njihovim kontekstu.

VETTURELLI traži

VETTURELLI traži

Što me tijekom godine iritiralo na Linkedinu

Što me tijekom godine iritiralo na Linkedinu