Uuups, morat ćemo krenuti od početka… ponovo! Ili kako se uspješno transformirati iz 3. pokušaja!

Uuups, morat ćemo krenuti od početka… ponovo! Ili kako se uspješno transformirati iz 3. pokušaja!

Koliko puta ste spremni priznati da ste pogriješili u provedbi ključnog zadatka…i krenuti od početka? Što ako se radi o projektu koji je presudan za budućnost vaše kompanije? 

Prije par mjeseci imala sam priliku poslušati iskreno i inspirativno izlaganje Sergia Rodrigueza, Head of digital transformation and innovation u El Mundu: 5 (+1) pogrešaka u digitalnoj transformaciji…i kako ih izbjeći!

Fokus predavanja nije bio na osobnoj snazi prihvaćanja pogreške kao uobičajenog dijela rada (iako to je jedan od bitnih elemenata modernog leadershipa), već na glavna saznanja o preduvjetima potrebnim za uspješnu transformaciju tvrtke.  I to od tvrtke koja je imala ne jednu, ne dvije…već tri započete transformacije.  

El Mundo je drugi najveći dnevni list u Španjolskoj. Osnovani su 1989. godine, a danas se smatraju jednim od najutjecajnijih medija. Njihov portal je lider među kreatorima dnevnih vijesti, s više od 7 milijuna unique user-a (ComScore) i ujedno je jedan od najčitanijih site-ova u Španjolskoj.

2013. El Mundo je prvi put krenuo s digitalnom transformacijom. Pritisnuti promjenama na tržištu, odlučili su se mijenjati, ne bi li osigurali daljnji razvoj i rast tvrtke. Glavna misao vodilja im je bila: NOW! URGENT NEED! Redizajniran je portal, implementiran CMS sustav i novi sistem pretplate….i to je bilo to. Nije bilo dugoročne strategije, niti bitnih promjena u organizaciji i procesima. 

Rezultat: neuspješan pokušaj digitalne transformacije br. 1.

2016. Pokušaj drugi! Poučen ranijim iskustvom, El Mundo je odabrao novi pristup. Definirana je strategija, postavljen novi glavni urednik, no i dalje je želja za promjenom još uvijek bila deklarativna, fokus, ciljevi i način rada su ostali po starom. Vjerovali su da je za transformaciju dovoljno postaviti novog urednika, da on ima javnu podršku CEO-a…i da će se stvari početi mijenjati! Ili ipak nije? Za uspješnu transformaciju nije dovoljan samo glavni tim okupljen oko ideje transformacije, potreban je angažman puno većeg broja ljudi. I to onih koji su „kupili“ ideju i razumiju zašto je ona bitna i kako će se provesti. Trebate biti spremni razgovarati o tome…interno, a onda i eksterno! Razvijati otvorenu i transparentnu kulturu. Nažalost, u El Mundu 2016. to nije bilo tako. 

Rezultat: neuspješan pokušaj transformacije br. 2. 

2018. Pokušaj treći! Da bi se svi zaposlenici i dionici procesa pokrenuli, potreban je okidač. To mogu biti tržišne promjene, pad prihoda, disrupcija…financijski pokazatelji i trendovi bili su dovoljan okidač da El Mundo ponovo ozbiljno krene u promjenu. U ranijim pokušajima transformacije, El Mundov proizvod – vijesti i način kako se kreiraju nisu doživjele veliku promjenu. I dalje su radili na 2 paralelna, a opet sadržajno ista proizvoda: print i on line izdanje. Kako je S. Rodriguez to slikovito nazvao: to je kao da imate 1 kuhinju, a pripremate 2 paralelna ručka.  U 2018. model je komprimiran u 1 proizvod s raznim formatima. To je bila velika promjena mindset-a tvrtke i načina na koji operativno djeluje. Napokon je prihvaćena teza da promjena treba biti stvarna, da ulazi u sve strukture kompanije – proizvod, procese i ljude! 

S obzirom na to da je bio potreban veliki „buy in“ da bi takva promjena zaživjela, u El Mundu su počeli vrlo transparentno i otvoreno razgovarati o novoj misiji i viziji. Željeli su da se što veći broj zaposlenika uključi svojim idejama i inicijativama…a pogotovo im je bio bitan srednji management. I dok su viši management i uprava ti koji diktiraju tempo, stavljaju transformaciju u fokus, srednji management je taj koji može i treba učiniti transformaciju stvarnom i uspješnom. 

Što možemo naučiti iz njihovog iskustva?

1.     Now or never

Ne morate čekati da vam se tržišna pozicija uistinu poljulja i da konkurencija krene s promjenama….stvorite svoj teritorij hitnosti, definirajte zašto trebate transformirati svoje poslovanje sada!

2.     Have a vision

Promijenite dugoročno razmišljanje, potrebno je razmišljati više od same strategije…ako želite stvarnu promjenu, trebate (re)definirati cilj i misiju! Transformacija nije sama sebi cilj. Zapitajte se zašto to radite! Ponovno otkrijte svoj „zašto“

3.     Never walk alone

Kad otkrijete svoj zašto, kreirajte kulturu organizacije koja može realizirati postavljene ciljeve, otvorenu na promjene, transparentnu i agilnu. Potaknite inovacije, pokrenite što veći broj zaposlenika, potaknite ih da budu nositelji promjene.

4.     Talk, talk, talk and be transparent

Komunicirajte, razgovarajte, slušajte, budite iskreni i transparentni. Mijenjajte ustaljene obrasce, brinite o kulturi organizacije.

5.    Sometimes, you have to be hard

Jednom kad krenete, ne posustajte, pretvarajte pogreške u zaključke i polazište za dalje. Hrabro donosite odluke, koliko god vam se teške činile.

„Once you start a transformation, it can't stop for anybody: you have to be on the board or stay on the road.“ Sergio Rodriguez

I ne zaboravite, zaposlenici su glavni nositelji transformacije, oni u stvarnom životu transformiraju tvrtke korištenjem tehnologije, motivirani usvajanjem novih načina i procesa rada. Je li njihov mindset otvoren i spreman za ispunjenje novih ciljeva može biti točka prekretnica u transformaciji kompanije!

Koja je tvoja motivacija?

Koja je tvoja motivacija?

beta(R)evolucija: copy-paste je prošlost!

beta(R)evolucija: copy-paste je prošlost!